Niina Kiiveri

Kuvataiteilija / Visual Artist

Kupla Seinäjoen Taidehallin Uudessa studiossa 21.4.

glitterkoira2Noin 13 koiran koiranäyttely, 2018
gif-versio


Kupla on Anne Järven, Niina Kiiverin ja Anna Pekkalan näyttely todellisuuspaosta.

Kuplaa pidetään yleensä näköalattomuuden ja sulkeutumisen merkkinä. Kuplaan mennään, kun halutaan eroon maailmasta ja kieltää ympärillä vallitseva todellisuus.  Joskus tarpeeksi tiheä kupla voi kuitenkin olla ratkaisu vaikeisiin tilanteisiin ja pelastaa romahdukselta. Kupla lievittää ahdistusta ja voi toimia turvapaikkana, jossa yksilö kerää voimia tulevaa varten. Se on paikka unelmille ja toiveille. Kaikki elävät omissa kuplissaan ja kaikkien kupla on lopulta subjektiivinen. Yksilön ihannemaailman toteutuminen ei ole koskaan lähempänä kuin kuplassa ollessa.

Kupla on reaktio todellisuudelle, joka halutaan kieltää, mutta jota ilman sitä itseään ei olisi olemassa. Näyttelymme onkin näennäistä höttöä, mutta se kertoo paljon vallitsevasta yhteiskunnasta. Todellisuutta ei koskaan pysty täydellisesti unohtamaan maailmassa, jossa some täyttää aukot nopeammin kuin ne ehtivät syntyä. Me pysymme näyttelyn ajan omissa kuplissamme, mutta viittaamme kuitenkin niiden ulkopuolelle. Näin tilassa on läsnä unohduksen lisäksi asiat, jotka haluamme unohtaa.

Näyttelyyn tulee esille valokuvaa, piirrosta, animaatiota ja veistosta. Taiteilijat toteuttavat tilaan myös yhteisen Kupla-installaation, jossa näyttelykävijä pääsee konkreettisesti tekijöiden kuplan sisään.