Niina Kiiveri

Kuvataiteilija / Visual Artist

Idolit (2019-)

Kuvassa jalustalla päällimmäisenä on vaalenpunavioletti hevoshahmo, jolla on päässään kruunu. Hahmolla on helmisuitset, koristeellinen satula ja tupsut jalustimien kohdalla. Hahmon alapuolella alemmalla jalustan tasolla on lisää eläinhahmoja, jotka ovat helmin ja kultakoruin koristeltuja. Jalusta on vaalenpunainen ja sen reunassa valuu kermavaahdolta näyttävää pursotettua valkoista ainetta.
Idolit installoituna Tampereen Taidemuseolla SKOOL! Tampereen taiteilijaseura 100-v -näyttelyssä.

Idolit (2020) ovat pieniä lelukollaaseja, joiden pohjalla on eläinlelun olemus. Teoksen kautta tarkastelen leluhahmoa suhteessa eläimyyteen ja sen merkityksestä ihmiselle.

Teossarjan kautta tutkin eläimen pyhyyttä, eläimen välineellisyyttä ja eläimen olemusta kahlittuna ja ihmiselle alisteisena. Teosten kautta nostan hahmot tästä normatiivisesta roolista irti kohti henkisiä luentoja. Teossarja sisältää useita erilaisia eläinhahmoja.

Kuvassa installointinäkymä Tampereen taidemuseon näyttelysalista, jossa vasemmalla näkyy vaaleanpunainen viisikulmainen jalusta, jolle Idolien hahmoja on installoitu. Idoleista vasemmalle näkyvät teokset Venus ja Marshmallow monuments.
Idolit installoituna Tampereen taidemuseolla marraskuussa 2020. Taustalla Venus ja Marshmallow monuments.
Kuvassa kultaiselle jalustalle asetettu helmiäisenhohtava lehmähahmo, jolla on helmisilmät, lila turkisviiitta ja helmikruunu.
Navetan haltia, 2020
Sarjasta Idolit
Sekatekniikka, eläinlelu, helmet, tekoturkis, muovi
Installointikuva B-galleriasta, Pinkki vasikka -näyttelystä tammikuulta 2020.

Kuvassa kolme kultaista sikalelua, joilla on kultaiset paksut kaulakäädyt.
Sikojen hovi, 2019
Sarjasta Idolit
Eläinlelu, maali, metalli, sekatekniikka
Kuvassa helmin vuorattu lammaslelu, joka on maalattu hopeavärillä. Vasemman silmän kohdalla on vaaleanpunainen tekojalokivikoru.
Madame X, 2020
Sarjasta Idolit
Eläinlelu, helmet, maali, sekatekniikka
Kuvassa yksisarvisantilooppihahmo, jonka leuasta roikkuu kristallikoru. Hahmolla on monivärinen tekoturkiksesta tehty turkki, joka peittää sen keskivartalon. Hahmon pää ja jalat ovat kullan väriset ja hahmolla on helmisilmät.
It came bearing gifts, 2020
Sarjasta Idolit
Eläinlelu, maali, tekoturkis, kristalli, sekatekniikka